Laptopy i komputery - sprawdź na Ceneo.pl

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE Truskawki są jednym z specjalnych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE

 

Nie jedynie świetnie smakują, lecz oraz są pozytywny wpływ na polskie zdrowie. Niektóre z korzyści jakie stosuje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
minimalizują ryzyko chorób serca,
są robienie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety efekty też potrafią istnieć i szkodliwe.

Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to wspaniałe źródło witaminy C (skuteczniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek uważa się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy i witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A oraz E oraz szereg składników mineralnych, w obecnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie wpływają na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (płaci za prawidłowe działanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz zmienia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają ogromny czerwony kolor).

Truskawki to w 90% woda, oprócz której owoce mają sporo błonnika, cukrów oraz białka. Stanowią dużo mało kalorii – 100 g porcja to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we naturze

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we naturze. Wada ta wychodzi z ochronnego działania produktów na organizm krążenia. Truskawki aktywizują białka, zapobiegające nie ale przed chorobami układu krążenia, lecz też zmianami poziomu cukru we natury.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, jaki posiada służenie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a także powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stabilnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa jeszcze na wzrost wartości antyoksydantów we naturze, tym jedynym wzmacnia system immunologiczny. Elementy te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału oraz wyjątkowych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wpływają na istnienie i sztukę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co wpływa, że oczyszczają swój system z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i kończy procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i przyspieszając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima traktowany stanowi w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale także trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają umieszczaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają pozytywnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), oraz dorosłej dawki witaminy C, ułatwia przyswajanie tego tematu. Dlatego poleca się wegetarianom a osobom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu możnych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z wyników roślinnych wynosi zaledwie kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których prowadzić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że potrafi obecne żyć zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole prezentujące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwadze i wynoszenia się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co stanowi szczególnie istotne w zachowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ POMOC I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą zawierać nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia zapewne istnieć złe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zgromadzone w truskawkach mogą dodawać się do powstania reakcji alergicznych i dawać bóle głowy. Istotne jest, by przyciągać opinię na pochodzenie owoców, odradza się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą prowadzić uczulenia.

Niektórzy mogą stanowić alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie wystawia się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na znaczną ich wielkość w owocach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osoby i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie reklamuje się ich spożywania osobom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo tanie oraz dużo częste w własnym kraju, sezon zaczyna się pod koniec maja i jest przez cały czerwiec. Można się nimi kosztować bez końca, albo wykorzystać w kuchni na duże sposoby do deserów, wypieków, koktajli, soków czy artykułów do własnej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wyszukaj
Szukaj
Najnowsze posty

Skontaktuj się z nami w celu omówienia